روزنامه قدس: صنایع معدنی غیر فلزی با سهم ۲۰ درصدی در میان سایر صنایع خراسان رضوی در جایگاه و رتبه نخست استان قرار دارد، همچنین تولیدکنندگان استان در این شاخه از صنعت که شامل مواردی از جمله ظرفهای چینی، کاشی، سنگهای ساینده، لعاب و سیمان است، در واقع جزو بزرگترین تولیدکنندگان فعال کشور محسوب میشوند.
اما به گفته دبیر انجمن صنایع کانی غیر فلزی خراسان رضوی، به دلیل مشکلات و معضلات گوناگونی مانند رکود، کاهش تقاضا، انباشت تولید و کمبود سرمایه در گردش ادامه حیات و فعالیت این صنعت نامدار و تأثیرگذار با مشکل مواجه شده است و بیشتر واحدها مجبور به تعدیل نیرو هستند و با کمترین ظرفیت کار میکنند.
دکتراحدخوشرو با بیان اینکه 1500 واحد صنعتی در صنایع کانی غیر فلزی در خراسان رضوی فعالند که شامل 20 درصد اشتغال و صنعت استان میشود، اظهار میدارد: صنایع غیر فلزی کانی رتبه نخست در میان دیگر صنایع استان را با گستره ای از ظرفهای چینی تا سنگهای ساینده در بر دارد.
وی با اشاره به وابستگی بزرگ صنایع کانی غیر فلزی به صنعت ساختمان خاطرنشان میکند: رکود در حوزه ساخت و ساز همه صنایع را از جمله صنایع کانی غیر فلزی رنج میدهد، به طوری که آمار واحدهای تعطیل شده در یک ساله اخیر بیشتر شده است .
دکتر خوشرو با بیان اینکه آمار استفاده از بیمه بیکاری به بالاترین میزان رسیده است، یادآور میشود: صنعت سیمان و چینی به عنوان دو شاخه از صنایع کانی غیر فلزی استان جزو واحدهای پر اشتغال است که اکنون به دلیل مشکلات یاد شده این اشتغال کاهش یافته است.
وی درباره نیاز فوری برای حمایت از این صنایع خاطرنشان میکند: اولویتها در خراسان رضوی باید توسعه کیفی واحدهای موجود باشد و نباید نسبت به صدور پروانه بهره برداری و ایجاد واحد تولیدی جدید در این صنعت اقدام کرد؛ زیرا بعداً به سرنوشت کنونی واحدهایی که در این عرصه فعالند، دچار میشوند.
دبیر انجمن صنایع کانی غیر فلزی خراسان رضوی میافزاید: در حوزه صنعت وقتی حداکثر ظرفیت موجود استفاده نشود، سوددهی ندارد، بنابراین اولویت باید توسعه کیفی و طرحهای توسعه برای واحدهای موجود باشد، نه اینکه مجوز برای راه اندازی واحد جدیدی صادر شود.
وی در بخش دیگر، بزرگترین واردات در حوزه صنایع کانی غیر فلزی را سنگهای ساینده عنوان میکند و میگوید: سنگهای ساینده یک کالای مصرفی است که در همه صنایع کاربرد دارد، اما در حال حاضر در حجم فراوان و زیاد از هر کشوری از جمله چین و ترکیه وارد میشود.
وی با بیان اینکه سنگهای ساینده کاربردهای گوناگونی دارد، تصریح میکند: این محصول از مبادی غیر قانونی و بدون پرداخت تعرفه وارد میشود و یا اگر هم به طور رسمی وارد شود، تعرفه آن ناچیز است و این درحالی است که این کالا در صنعت کاربرد فراوان دارد و باید کیفی باشد،سنگ فرز محصولی است که مسأله ایمنی در آن از اهمیت زیادی برخوردار است و کیفیت پایین نمونه های وارداتی بروز اتفاقات ناگوار را در پی دارد.
وی درباره رفع تحریمها و تأثیر آن در برون رفت صنعت و تولید از جمله صنایع کانی غیر فلزی استان از مشکلات و چالشهای موجود یادآور میشود: به طور حتم رفع تحریمها برای واحدهایی که وابستگی به مواد اولیه دارند، اتفاق خوبی است و با این رویداد صادرات رونق میگیردو اکنون با برداشتن تحریمها انتظار میرود واردات فناوری در دستور کار مسؤولان دولتی باشد.
روزنامه قدس-6 بهمن 1394